Hunden og kattens tænder

Hunde og katte kan som mennesker få tandsten, huller i tænderne, parodontose mm. Det er derfor vigtigt, at hundens og kattens tænder tjekkes regelmæssigt. Man bør derfor altid lære sin hund/kat, at man godt må se og føle på dens tænder. Nogle lærer deres hund/kat at få børstet tænder, hvilket vil give en god vedligeholdelse af tænderne. Andre metoder der er med til at holde tænderne rene, er tandstensforebyggende foder, tyggeben og legetøj til hunde/katte.
I forbindelse med det årlige vaccinations- og sundhedstjek bliver din hunds/kats tænder tjekket for tandsten, synlige huller og parodontose. Hvis din hund/kat er meget angrebet af tandsten, parodontose eller andet, anbefaler vi at din hund/kat indleveres til behandling, hvilket foregår under bedøvelse. Læs mere om, hvordan du skal forholde din, når din hund skal i narkose under "Behandling" - "Kirurgiske"
Hvalpen/killingen.
Hos hvalpen er det vigtigt at holde øje med, at den ikke knækker nogle af mælketænderne, hvilket kan give infektion og i værste fald skade den blivende tand, som er på vej frem. Er du i tvivl bør du altid kontakte Dyrlægehuset Hørsholm for en nærmere undersøgelse.
Det er også vigtigt, at holde øje med, om biddet er korrekt. For eksempel kan både over- og underbid give alvorlige problemer hos nogle hunde/katte, og det er væsentlig nemmere at behandle problemet mens hunden/katten endnu er ung, end når den er udvokset.
Tandskiftet starter cirka i 4 månedsalderen. Under tandskiftet skal du holde øje med, at mælketænderne falder ud i takt med, at de nye tænder bryder frem. Hvis mælketænderne ikke falder ud, som de skal, kan de give pladsmangel for de nye tænder og dermed give en forkert tandstilling. I sådanne tilfælde kan det betyde, at mælketænderne skal trækkes ud.
Den Voksne hund/kat.
Hos den voksne hund/kat er det vigtigt, at man med jævne mellemrum holder øje med, om den har fået brud eller skader på tænderne. Vær ekstra opmærksom på lugt fra munden samt rødme i tandkødet.
Hvis en tand har et brud, som blotlægger tandens indre (kaldet pulpahullen), er der direkte adgang for mundens bakterier til at skabe infektion i tandens indre og tandroden, hvilket er meget smertefuldt.
Tænder med brud bør røntgenfotograferes, så dyrlægen kan se, hvor alvorligt bruddet er, og så tanden kan blive korrekt behandlet.
Specielt hos katte skal man være opmærksom på "Feline Orale resorptive lesions" ofte kaldet FORL, som er en sygdom, der nedbryder tanden. Årsagen er endnu ukendt, men der forskes i sygdommen.
Sygdommen starter ofte i tandens rod, men uden røntgen opdager man først sygdommen, når den har ramt tandens krone, og der kommer hul i tanden. Det er også i dette stadie, at det gør ondt på katten.
Sygdommen ramme ofte over tid flere tænder hos samme kat. Den eneste behandling er, at fjerne de angrebne tænder. Hvis sygdommen er konstateret på en eller flere tænder, bør katten jævnligt komme til kontrol. Kontakt Dyrlæge Huset med hensyn til frekvensen af denne kontrol.
Som hunde- og eller katteejere kan det mange gange være svær, at vurdere om der er et tandproblem. Er du i tvivl bør du altid kontakte Dyrlægehuset Hørsholm for en nærmere undersøgelse.