Adfærd hos katte

Adfærd hos katte

De første 12 uger af en killings liv er altafgørende for hvordan katten bliver som voksen. Det er i denne periode meget vigtigt at killingen bliver præget og socialiseret overfor så mange ting som muligt. Hvis man vil have en tam og kælen kat som voksen er det vigtigt at katten har været i positiv kontakt med mennesker fra 3 ugers alderen og frem til den er 12 uger. I denne periode er det også vigtigt at den har været sammen med andre katte. Det skal være dens mor og kuldsøskende når dette er muligt. Det er nemlig i denne periode at katten lærer at være både kat og kæledyr.

Katte er i modsætning til hunde ikke et flokdyr. Det vil sige at de ikke er villige til at indordne sig en leder. hverken et menenkse eller et andet dyr. De er i stedet territoriale og knytter sig stærkt til det sted de bor. At de ikke er flokdyr betyder ikke at de ikke kan nyde selskab. De fleste katte vil som regel nyde selskab og samvær med både mennesker og dyr. Det bliver bare på deres præmisser og ikke på ejerens.

Når du får en 12 uger gammel killing hjem skal du huske på at den ikke kan finde hjem igen hvis du lukker den ud. Det er meget vigtigt at katten lærer sine nye omgivelser at kende og får opbygget en tilknytning til sit nye hjem. Du skal derfor vente til katten er faldet til. Det er individuelt hvornår en kat er klar til at komme ud, men som regel skal man holde den inde i 3-6 uger. Vi anbefaler at man får sin kat øretatoveret og evt. neutraliseret ved cirka 16 ugers alderen og først når den er kommet sig efter operationen lukker den ud første gang. De første par gange du lukker din kat ud skal du helst være hjemme.

En anden ting du kan gøre for at få en så tryg og veltilpas kat som muligt er at sørge for at den har steder i højden hvor den kan ligge og holde øje med hvad der foregår. Katte kan godt blive utrygge hvis de ikke har et par tilflugtssteder oppe i højden (f.ekes et højt kradsetræ med huler og hængekøjer, en reol med en stol ved siden af så de kan komme op eller lignende.)

Katte er meget renlige dyr. De vil undgå at besørge steder, hvor de normalt opholder sig og de kan have behov for at dække deres efterladenskaber efter sig. Det er derfor vigtigt at du har en kattebakke med egnet kattegrus stående et sted hvor katten normalt ikke opholder sig så meget. Det er vigtigt at holde kattebakken så ren som muligt da katten ellers kan finde på at besørge andre steder. Hvis du har flere katte bør du også have flere kattebakker. Urenlighed hos kat kan skyldes mange forskellige ting. Det kan opstå pga. stress, sygdomn eller territoriel adfærd.

Da katte er territoriale dyr afmærker de deres territorium på flere måder. Dels ved at hvæsse klør da dette er en synlig markering og trædepuderne har duftkirtler. Dels kan de gnide deres hoved mod ting og dermed afsætte duftspor af feromoner. Til sidst kan de finde på at strinte enten for at afmærke territorium eller for at tiltrække katte af modsatte køn. For at mindske risikoen for at katten hvæsser klør i møblerne kan det være en god ide at investere i et attraktivt kradsebræt. For at undgå at din kat strinter kan du få den neutraliseret hos dyrlægen. Da vi i Danmark har et problem med for mange vildkatte er det altid en god ide at få sin kat neutraliseret hvis den både skal være inde og ude og man ikke ønsker killinger. En anden god grund til at få sin kat neutraliseret er at hankatte har langt større tendens til at slås med andre katte når de ikke er kastrerede og hunkatte går i løbetid cirka hver 3. uge og i løbetidsperioden ofte kan "skrige" og miave meget, hvilket kan være lidt frustrerende i hverdagen.

Netdyredoktors nyhedsbrev Vi er en del af VetFamily, som står bag Netdyredoktor. Få nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling.

Du modtager faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.