Røntgen


Hos Dyrlægehuset Hørsholm råder vi over et moderne røntgenapparat med direkte fremkalder. Vi er derfor i stand til at foretage de fleste former for røntgenundersøgelser.

Røntgenapparatet er placeret i et rum, med bly i væggene og i døren, så der ikke vil forekomme skadelig stråling af personer eller dyr udenfor dette rum. I forbindelse med undersøgelsen bærer vi blyforklæde og anvender blyhandsker.

Røntgenundersøgelse er en undersøgelse til diagnosticering af en række sygdomme som:

  • Halthed
  • Hofteleds- og albueundersøgelser, HD og AD optagelser til DKK
  • Hjerteproblemer
  • Drægtighed
  • Mave-/tarmlidelser
  • Luftvejssygdomme

Røntgen undersøgelse foretages med røntgenstråler, som rettes mod det område der ønskes undersøgt. Røntgenstråler tilbageholdes af fast væv som knogler, og vil fremstå som hvide skygger på røntgenbillederne.

For at få et ordentligt billede af høj kvalitet, er det meget vigtigt, at patienten ligger helt stille under optagelserne. Derfor vil de fleste dyr være beroliget eller helt bedøvet i forbindelse med en røntgenundersøgelse.

En af de mest almindelige undersøgelser er røntgenfotografering for HD (hofteledsdysplasi) eller AD (albuedysplasi) hos hunde. Et screeningsprogram der er iværksat af DKK (Dansk Kendelklub) for at bekæmpe de to sygdomme.

HD er en lidelse, hvor lårbenshovedet ikke passer ordentligt ind i hofteskålen. Sygdommen er både arvelig betinget, men også en sygdom der skyldes miljømæssige faktorer såsom hurtig vækst, forkert fodring eller overdreven motion af hunden. Symptomerne er typiske, hunden har svært ved at rejse sig op, er slinger i bagkroppen, sætter sig hurtigt ned, når den bevæger sig eller er halt.

AD er en unormal udvikling af albueleddet, hvilket typisk bevirker en fejlbelastning af leddet med slidgigt til følge. Derved ødelægges ledbrusken mere eller mindre, og der kommer knoglenydannelser rundt om leddet. Dette kan være meget smertefuldt, og kan begrænse leddets bevægelighed. AD er en sygdom, der er arveligt betinget, og som sammen med en negativ miljøbelastning kan forværre sygdommen. Symptomerne ses typisk efter 4-5 måneders alderen, hvor der ses stivhed eller halthed af benene især efter hvile.Netdyredoktors nyhedsbrev Vi er en del af VetFamily, som står bag Netdyredoktor. Få nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling.

Du modtager faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.